Adrian Ghenie

info

Ghenie, groeide op in het Roemenië ten tijde van de communistische dictatuur, als een getuige die vanuit de coulissen toekeek hoe ideologieën uit elkaar spatten. Hij tracht in zijn schilderijen een weerspiegeling te geven van ons collectieve geheugen dat verstikt is door jarenlang intensief te zijn bestookt met propagandaclichés. In ons publieke bewustzijn waart een vreemde echo rond die onze perceptie op de geschiedenis vormgeeft.

Ghenie had in het voorjaar van 2008 een solo tentoonstelling in Tim Van Laere Gallery. Het idee achter deze show was het suggereren van een beweging, het integreren van de tijd in deze schilderijen als een vierde dimensie. Elk doek beeldt een metamorfose uit: mensen, situaties of voorwerpen ondergaan een transformatie, evolueren van één fase naar een andere en dat niet noodzakelijk in een logische opeenvolging. Er schuilt iets tragisch en imminents in deze beelden. Een groep mensen die gedwongen wordt voort te bewegen, een man die van een gebouw afspringt, een iconische mummie die vermolmt of een verbrand stuk meubilair creëren samen een soort lens die de kijker uitnodigen tot een voyeuristisch moment, tot een blik op de schaduwzijde van de geschiedenis, tot de uiteindelijke ontdekking van de oorsprong van de tragedie.

Adrian Ghenie exposeerde onlangs in "Expanded Painting", op de biënnale van Praag, in collectieve tentoonstellingen in de David Nolan Gallery (New York), het Hudson Center for Contemporary Art (Peekskill/New York), Galerie Rüdiger Schöttle (München), Kontainer Gallery (Los Angeles) en Galerie Hussenot (Parijs) en in een solo show in Haunch of Venison (Zürich) en Plan B Gallery,Cluj