In het werk van Ben Benaouisse (°1971 België) is het proberen vatten van politieke, religieuze en culturele wetmatigheden essentieel. Voordat hij de mogelijkheden van verf en doek begon uit te proberen, had hij al naam gemaakt met zijn experimentele theater- en dansperformances.
Hij legde een atypisch parcours af, waarbij hij zonder enige academische bagage diverse media exploreerde. Hij ontwikkelt een artistiek oeuvre dat vertrekt van het principe van de toe-eigeningen en zoekt voortdurend een houding t.o.v. van het “hier en nu": "Wat kan ik als kunstenaar nog toevoegen aan alles wat al is gedaan? Ik ben de dwerg op de reus."
Hij test het vermogen van de kunst in deze tijd en onderzoekt de rol ervan in onze samenleving. Zijn conceptuele interesse vindt een evenwicht in de verwondering en het plezier dat het maken van iets met zich meebrengt. Zijn omgang met materialen gaat terug op kunstenaars als Joseph Beuys, Marcel Broodthaers en Robert Rauschenberg.
De "Refugee Camp Paintings" die Benaouisse toont in W45 refereren naar het vluchtelingenkampen en geven blijk van een zoektocht naar taal. De werken spreken over de bewondering voor de gedeelde esthetiek en functionaliteit binnen het artistieke en het vluchtelingentocht.
Lees hier het interview van Hilde Van Canneyt met Ben Benaouisse