Conrad Willems

vr 01 - zo 31.05.2015

DOK Gent

Gedurende DOK 2015 geeft BLANCO maandelijks drie ramen boven de DOKkantine als canvas aan een andere kunstenaar. BLANCO biedt een venster op het werk van de bij NUCLEO residerende kunstenaars, als ruimte voor experiment, reflectie en presentatie.

Invulling mei: Conrad Willems

Conrad Willems
is een beeldend kunstenaar die tekeningen, sculpturen en performances maakt. Hij woont en werkt in Gent.
Geometrie, herhaling en modulariteit zijn drie basisprincipes die terugkomen in alle werken van Conrad. Hierdoor ontstaat een unieke en zeer herkenbare beeldende taal.
Zijn tekeningen tonen de herhaling van figuren, variërend in vorm en grootte. Ze zijn uit de vrije hand gemaakt en zonder vooropgesteld plan: elke getekende lijn is een permanente. Deze methode genereert patronen, verstoord door onvolmaaktheden in het repetitieve proces.

Sommige vroegere tekeningen doen denken aan steden of minimale stedelijke landschappen. Er zijn echter enkel vormen op te zien, geen gebouwen. De vorm gaat hier dan ook voor op de functie. In zijn huidige werk is de herhaling steeds gebrekkiger. Uiteindelijk is iedere vorm een nieuwe. In zijn laatste werk toont Conrad verschillende werken over elkaar zodat herkenbare vormen vervagen en er nieuwe ontstaan.

Zijn sculpturen hebben dezelfde basisprincipes. In vroeger werk verkende hij eenvoudige geometrische vormen, wazig of net benadrukt door licht. Later beeldend werk is opgebouwd uit vrijstaande stukken. Deze modulaire installaties worden vaak ‘live’ gebouwd. Dit bouwproces wordt dan een performance, het resultaat een tijdelijke installatie.

Interpretaties van de werken worden overgelaten aan de toeschouwer.

www.conradwillems.com

 

|