Carte Blanche #5 — Joke Hansen

wo 01.01 - di 31.03.2020

Kunstletters magazine

 

In ‘Carte Blanche’ krijgt een kunstenaar vrij spel in KUNSTLETTERS, het driemaandelijks tijdschrift van Kunstwerkt. BLANCO duikt geregeld op met projecten waarin het kunstenaars vraagt te reageren op een 'lege zone'. Deze keer vormen 2 lege vellen papier en een carte blanche het speelveld. De kunstenaars worden geselecteerd i.s.m. de partners binnen de Vlaamse koepel van atelierorganisaties UFO: NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen, Cas-co uit Leuven, Vonk uit Hasselt/Genk en De Tank van het Entrepot uit Brugge.

 
in dit nummer
JOKE HANSEN (via Vonk, Hasselt/Genk)

www.jokehansen.com
instagram.com/joke_hansen

JOKE: ‘Drop’, ‘Grumble’ en ‘U-turn’ zijn een greep uit een serie recente werken. De titels van deze ‘cut-outs’ verwijzen naar filmfragmenten , cartoonhelden en plaatsnamen. De meeste van mijn beelden vinden ook hierin hun oorsprong. Sinds 2018 zijn de grenzen van de drager en het geschilderde als dusdanig steeds meer verweven geraakt. Deze schilderobjecten vloeien voort uit de drang om drager en het geschilderde samen te laten vallen zodat het ene het andere in ‘werking’ zet. Veel voorkomende beeldelementen zijn wegen, buizen, uitlaatpijpen, enz… Ze hebben de functie om dingen te verplaatsen, verschuiven of in beweging te zetten. Persoonlijke anekdotes en symbolische elementen tracht ik te verbinden tot gecomprimeerde objecten.

*

Joke Hansen werkt al enkele jaren aan een uniek oeuvre waarin schilderijen, collages en sculpturen naast elkaar bestaan en elkaar beïnvloeden. Het schilderen lijkt echter de rode draad. Haar motieven, die ze vooral ontleent aan films, anekdotische jeugdherinneringen en cartoons, zijn vaak (zwart) humoristisch: soms agressief dan weer liefelijk, meestal balancerend tussen archetype en cultureel cliché. Deze motieven combineert en manipuleert ze tot een kenmerkende eclectische beeldtaal die gaat van vormloos tot concreet. In haar nieuwe werken breidt ze de oefening in abstractie uit en vervormt ze niet enkel de geschilderde tekens maar ook haar drager die nu vaak bestaat uit hout, gezaagd in onregelmatige vormen. Beeld en object lijken samen te vallen in deze schalkse schilderijen.

Er is niet één manier om de modus operandi van Joke Hansen samen te vatten. De energetische “nervositeit” die in al haar werken een verbindende factor is, indiceert dat snelheid een cruciaal onderdeel is van Hansens werkwijze maar de werkelijke sterkte van deze kunstenaar ligt wellicht in haar vermogen om elk symbool met een eufemisme te formuleren. Het heroïsche landschap als understatement, het past in een zeer hedendaags discours maar Joke Hansen weert pertinent de weg van de minste weerstand. In deze nieuwe werken verweeft ze, vanuit een bijna anarchistische benadering van het beeld, het persoonlijke en anekdotische met het symbolische en ze balt haar invloeden samen tot gecomprimeerde fragmenten (letterlijk en figuurlijk) verknipte schilderkunst.

Wim Van der celen - 2019

vlnr: Drop’ Oil & spraypaint on panel/ 80-50cm/2019___ ‘Grumble’ Oil on panel / 40-50 cm/ 2019___ ‘U-Turn’ Oil on panel/70-90 cm/2019