Solo Show Cecilia Jaime — relocated

do 14 - zo 24.05.2020

Cecilia Jaime Gallery - Kraanlei 55, Gent.


Normaal gezien kon je begin mei naar een Solo Show van Cecilia Jaime in de BLANCO zaal. Onzekerheid en een wereld in ongeziene toestand werden deel van het project en haar praktijk. Cecilia geeft ons een inkijk in haar beleving en toont tussen 14 en 24 mei alsnog een selectie van haar werk in de etalage van haar galerij, Kraanlei 55, Gent — Cecilia Jaime Gallery


Cecilia:

Deze lockdown voelt als een "shockdown". Ik was, ben in shock omtrent mijn leven in het algemeen en in mijn relatie met de rest van "mijn wereld". Het besef en het aanvaarden dat geplande evenementen werden uitgesteld was moeilijk.
Als kunstenaar realiseer ik mij hoe fragiel ons bestaan is maar tegelijkertijd ook wat onze kracht is! Na een tijd voelde ik dat — zoals in de "Liefde in tijden van Chólera " van G. García Márquez — ik van de quarantaine een bijzondere periode kon maken. Van het wachten genieten en genieten van het verlangen naar een betere tijd. Van het "wachten" kon ik een productieve en creatieve tijd maken.

Ik geef één van mijn recente schilderijen nu de naam "It's always greener from this side" ipv. "the grass is always greener on the other side".

Plots had ik een zee van tijd. Je kan in zo’n momentum nieuwe ideeën en gewoontes doen ontstaan, je krijgt de ruimte om contemplatief om te gaan met je leven. Er is het verlangen naar het leven vóór Corona en het mysterie van het leven na de lockdown. Ik besefte ook dat ik mijn isolement thuis in een bevoorrecht paradijs doorbracht en dat ons leven eigenlijk een pak simpeler kan. Hopelijk zullen onze waarden tegenover de wereld en de natuur voorgoed veranderen.

*

Cecilia Jaime ‘Over de subtiele oneindigheid van kleur’

‘Elk kunstwerk is kind van zijn tijd, vaak is het de moeder van onze gevoelens’, schreef de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky (1866-1944) in zijn artistieke manifest Over het geestelijke in de kunst. Daarin benadrukt hij de innerlijke noodzakelijkheid voor het tot stand komen van een kunstwerk, waarbij de vorm ervoor zorgt dat die innerlijkheid des te meer tot uiting komt. Dit gedachtegoed lijkt ook een credo te zijn van de in Argentinië geboren kunstenaar Cecilia Jaime, in wiens werk elke vorm (en dus ook kleur) iets innerlijks in zich herbergt.
Het kijken en hoe de blik zich verhoudt tot het schilderkunstig werk zijn centrale thema’s in het oeuvre van Cecilia Jaime (°Argentinië). De natuur van haar vaderland, die vandaag in tijden van climate change dierbaarder is dan ooit, en de weergave ervan zijn onuitputtelijke inspiratiebronnen voor deze kunstenaar.
Opmerkelijk is dat de werken van Cecilia Jaime nooit dik in de verf liggen, maar diepte en oneindigheid creëren door de manier waarop ze de verf op doek zet.
Kleur is bepalend in dit subtiele werk, zowel voor de compositie als voor de manier waarop het tafereel ervaren wordt. De toets is behendig, opbouwend, gevoelig. Elke penseelstreek genereert de volgende.
Planten worden gecombineerd met fluo als een soort van hedendaagse stoorzenders, onlosmakelijk verbonden met het beeld, maar ook acryl- en olieverf gaan geslaagd samen in één werk.
Van haar losgemaakt getuigen deze werken van een zelfstandig, geestelijk ademen dat ook materieel verwerkelijkt is. Aan u allen om dit oeuvre te ontdekken." *

*fragment van tekst ‘Over de subtiele oneindigheid van kleur’, Gent, 2019 — Inge Braeckman

*

14 tem 24 mei (14h > 18h)
Cecilia Jaime Gallery
Kraanlei 55
9000 Gent