Carte Blanche #7 — Matthijs van der Burgt

wo 01.07 - wo 30.09.2020

Kunstletters magazine

 

In ‘Carte Blanche’ krijgt een kunstenaar vrij spel in KUNSTLETTERS, het driemaandelijks tijdschrift van Kunstwerkt. BLANCO duikt geregeld op met projecten waarin het kunstenaars vraagt te reageren op een 'lege zone'. Deze keer vormen 2 lege vellen papier en een carte blanche het speelveld. De kunstenaars worden geselecteerd i.s.m. de partners binnen de Vlaamse koepel van atelierorganisaties UFO: NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen, Cas-co uit Leuven, Vonk uit Hasselt/Genk en De Tank van het Entrepot uit Brugge.

 
in dit nummer
MATTHIJS VAN DER BURGT (via Cas-co, Leuven)

www.matthijsvdb.be
instagram.com/vdbmatthijs

 

MATTHIJS: Mijn werk is een heen- en weerbeweging van en naar het medium fotografie. Daar waar in vele beeldenstromen van vandaag naar de illusie van een maximum aan transparantie gestreefd lijkt te worden, probeer ik optische media vanuit hun niet-transparante kwaliteiten te benaderen; mediumspecifieke eigenschappen en/of beperkingen worden omarmd, uitvergroot en vertaald naar andere media.

Vanuit ruimtelijke impulsen en een uitgesproken fascinatie voor beelddragers en analoge processen zoek ik naar een balans tussen mathematische abstractie en concrete realiteit. Volume, tijd, ruimte en indexicaliteit (Charles Sanders Peirce, Rosalind Krauss) spelen in dit artistieke proces een belangrijke rol. Dit uit zich in zowel ruimtelijk als tweedimensionaal werk waarin vorm en inhoud vaak lijken samen te vallen.

|