Carte Blanche #8 — Manon De Craene

do 01.10 - do 31.12.2020

Kunstletters magazine

 

In ‘Carte Blanche’ krijgt een kunstenaar vrij spel in KUNSTLETTERS, het driemaandelijks tijdschrift van Kunstwerkt. BLANCO duikt geregeld op met projecten waarin het kunstenaars vraagt te reageren op een 'lege zone'. Deze keer vormen 2 lege vellen papier en een carte blanche het speelveld. De kunstenaars worden geselecteerd i.s.m. de partners binnen de Vlaamse koepel van atelierorganisaties UFO: NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen, Cas-co uit Leuven, Vonk uit Hasselt/Genk en De Tank van het Entrepot uit Brugge.

 
in dit nummer
MANON DE CRAENE (via NUCLEO, Gent)
instagram.com/manon.de.craene

 
MANON: Mijn vertrekpunt binnen mijn werk zijn de dingen om me heen. De chaos van indrukken die ik krijg uit het wachten, wandelen en observeren van mens, voorwerp, geluid, situaties...
Deze indrukken zijn steeds verbonden en creëren een vorm van beweging.
Die beweging probeer ik weer te geven door middel van vlak en lijn, in samenspel met de organische vormen van de natuur.
De natuur leent me de vrijheid van het schilderen en het tekenen. Binnen mijn werk houden de verschillende vormen geen rekening met elkaar. Telkens willen deze de vorige overtreffen net zoals geluiden, gesprekken en beelden in het dagelijks leven doen. Dit lijkt initieel een ordeloze mengeling van lijn, vlak en kleur maar komt samen tot een eigen geheel, een soort van dans, een vorm van aandacht. Door mijn intuïtieve manier van werken kan dit proces zich volledig ontplooien.
Deze werkwijze hanteer ik ook binnen het maken van mijn driedimensionale collages. Met visuele doortastendheid verwerk ik de vlakke dragers tot ruimtelijke constructies.
In tegenstelling tot mijn schilderijen, die eerder lijvig overkomen, worden mijn collages letterlijk en figuurlijk ondersteund door hun eigen fragiliteit. De collagetechniek beïnvloed duidelijk mijn schilderproces, wat voor een gelaagd effect zorgt binnen mijn schilderijen en tekeningen.
 

 

|