Carte Blanche #16— Edith Bories

za 01.10 - za 31.12.2022

Kunstletters magazine


In ‘Carte Blanche’ krijgt een kunstenaar vrij spel in KUNSTLETTERS, het driemaandelijks tijdschrift van Kunstwerkt. BLANCO duikt geregeld op met projecten waarin het kunstenaars vraagt te reageren op een 'lege zone'. Deze keer vormen 2 lege vellen papier en een carte blanche het speelveld. De kunstenaars worden geselecteerd i.s.m. de partners binnen de Vlaamse koepel van atelierorganisaties UFO: Studio Start uit Antwerpen, Cas-co uit Leuven, Level Five uit Brussel, NUCLEO uit Gent, De Tank van het Entrepot uit Brugge en Vonk uit Hasselt/Genk.

 
in dit nummer
Edith Bories (via Level Five, Brussel)

*

Eind zomer 2020 spoelde een golf over Edith Bories’ nieuwe camera en sleurde die mee in de Egeïsche Zee. Het apparaat was vernietigd. De kunstenares liet de film ontwikkelen. De opnamen die belicht waren voordat de camera zonk, kwamen er ongeschonden uit, op enkele vlekken na. Maar Bories was meer geïnteresseerd in de onbelichte delen, aangetast door het zeewater. Ze deed eerder al onderzoek naar wat gebeurt als een film verkeerd is belicht. De markeringen die door het voorval waren veroorzaakt, boden willekeurige vlekken, krassen en vlakken kleur die de kunstenares kon volgen als leidraad voor haar tekeningen.
Edith Bories’ artistieke praktijk is elementair, quasi atomisch. Ze brengt haar parameters terug tot een kleine straal die haar in staat stelt de mogelijkheden van haar gekozen media te verkennen en uit te breiden. Ze werkt met stofachtige deeltjes - gemalen pastel, waterverf, grafiet - en brengt die aan op het papier, in een staat van uiterste terughoudendheid en concentratie. De tekeningen in de ‘film accident series’ zijn paradoxaal: de beschadigde opnamen bieden een soort draagconstructie waaruit beeldvorming kan beginnen. Transformatie treedt in. Bories’ kunstenaarschap ligt in haar onderwerpen, observatie en uitbeelding, en haar talent om het juiste medium aan te wenden zodat de tijd lijkt stil te staan. Het werk overvalt ons ook in hoe ze gevonden kleuren benadert met een sterk gereduceerd palet. De werken bieden een blik op ruimte en tijd die lijken stil te staan, terwijl ze tegelijk lijken open te bloeien op het blad.
Tekst: Kate Mayne

*

Edith Bories °1984
https://edithbories.com
instagram.com/edith_bories