Carte Blanche #17— Jan Snoekx

zo 01.01 - vr 31.03.2023

Kunstletters magazine


In ‘Carte Blanche’ krijgt een kunstenaar vrij spel in KUNSTLETTERS, het driemaandelijks tijdschrift van Kunstwerkt. BLANCO duikt geregeld op met projecten waarin het kunstenaars vraagt te reageren op een 'lege zone'. Deze keer vormen 2 lege vellen papier en een carte blanche het speelveld. De kunstenaars worden geselecteerd i.s.m. de partners binnen de Vlaamse koepel van atelierorganisaties UFO: Studio Start uit Antwerpen, Cas-co uit Leuven, Level Five uit Brussel, NUCLEO uit Gent, De Tank van het Entrepot uit Brugge en Vonk uit Hasselt/Genk.

 
in dit nummer
Jan Snoekx (via Vonk)

*

Het creëren van een valse realiteit, het expliciet tonen van het technologische proces van het maken van artificiële beelden is een terugkerend thema in mijn werk. Ik ben gefascineerd door hoe licht de realiteit presenteert, hoe nieuwe beeldtechnologieën en traditionele media elkaar beïnvloeden. Computermodellen zijn voor mij de nieuwe, 21e eeuwse modellen voor mijn schilderkunst.

“Vleestulpen” is een eerste werk uit een nieuwe reeks van 3D renderings. Op het eerste zicht beeld ik bloemen realistisch en op traditionele wijze af, in de traditie van 17e eeuwse schilderkunst. Maar de bloemen zelf krijgen een andere betekenis. Ze bestaan uit menselijke organen zoals huid, spieren en ingewanden.

“Rode zetel en pioenen als pointcloud” maakt deel uit van een reeks rond pointclouds, een verzameling meetpunten als basis voor het uitwerken van een plan. Een traditioneel olieverf schilderij op canvas beeldt de realiteit gefragmenteerd, synthetisch en puur suggestief af. Het onderwerp is opgebouwd uit incomplete en foutieve computerdata van een 3D scan, waardoor het beeld zichzelf manifesteert als trillende punten in een abstracte 3D ruimte.

*

Jan Snoekx (1977) maakt olieverfschilderijen, computeranimatiefilms, 3D renderings, gemanipuleerde fotografie en interactieve applicaties. Jan is docent Computational Arts & Experimental Imaging, Alternate Reality, 3D-modeling & animatie aan Luca School Of Arts Genk en Brussel, Erasmus Hogeschool Brussel, België.

|