Guy Slabbinck 'Scramble for Africa'

zo 03 - zo 31.07.2016

DOK Gent

Gedurende het zomerseizoen van DOK (de tijdelijke invulling en 'werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvres' aan de oude dokken in Gent) geeftf BLANCO voor het tweede jaar op rij als DOKbewoner maandelijks drie ramen aan de waterkant op DOK als canvas aan een andere kunstenaar. BLANCO biedt een venster op het werk van de bij NUCLEO residerende kunstenaars, als ruimte voor experiment, reflectie en presentatie.

Invulling juli: Guy Slabbinck 1979
Woont en werkt in Gent

“Scramble for Africa”

In 1885 waagde Leopold II, koning der Belgen zich aan een pivé-project en verwierf gratis een stuk Afrika van 2 miljoen vierkante kilometer. Door het regime van Leopold II zouden 10 miljoen autochtone bewoners van De Kongo-vrijstaat het leven laten, vaak op gruwelijke wijze. Zelf heeft Leopold II er nooit één voet aan land gezet... .

Leopold II was zeer trots op zijn kolonie, hij zoog het land leeg maar hoeveel geld onze Koning Cash ermee verdiende blijft een goedbewaard geheim... Wel liet hij in Brussel serres bouwen, het Koninklijk Museum voor Midden Afrika, een zaal in het Koninklijk Paleis, de Kongo-Zaal en nog vele meer.

Daar Dok in 2016 oproept voor gastvrijheid, flexibiliteit en superdiversiteit, wil ik geen schuld opdringen maar deze werken zijn eerder een herinnering, dit mogen we nog niet vergeten... . Misschien kunnen we zelfs ooit eens iets teruggeven?

http://www.facebook.be/guyslabbinck

*

DOK
Splitsing Koopvaardijlaan – Afrikalaan
9000 Gent

|