NAKED — Jo Michiels

do 15.09.2016 - zo 15.01.2017

Tweebruggenstraat Gent

In 2016 trekt BLANCO de publieke ruimte in en geeft een jaar lang om de 4 maand een muur in de Tweebruggenstraat te Gent als canvas aan een andere kunstenaar.

'NAKED'
Jo Michiels
http://www.jomichiels.com

Jo Michiels haalt graag een uitspraak van de schilder Pierre Bonnard aan om zijn schildersattitude te verduidelijken: ‘Il ne s’agit pas de peindre la vie, mais de rendre vivante la peinture’ . De schilderijen van Jo zijn composities van geometrische vormen, kleuren en organische lijnen. Hij bouwt ze laag over laag op in een onorthodoxe mix van olieverf, acrylverf en acrylspray uit spuitbussen. Hoewel de schilderijen uiteindelijk abstract ogen, sluit hij figuratieve elementen niet uit. Deze vertaalt hij naar doelbewust geplaatste kleurvlakken en een concrete lijnvoering.

Jo vertrekt voor de compositie van zijn doeken van geënsceneerde pornografische foto’s uit de jaren zestig en zeventig. Hij schildert de foto’s niet na, noch een verhaal noch duidelijke emoties zijn terug te vinden in de schilderijen. Hij laat zich met name inspireren door de beweging van de gefotografeerde lichamen en de specifieke kleuren uit die periode. Dit laatste zorgt voor een eigenzinnig kleurpallet en verrassende kleurcombinaties. De schilderijen zijn een zichtbare zoektocht naar de compositie, waarbij aarzelende en vastberaden acties elkaar afwisselen. Ze nemen de vorm aan van afgelijnde vlakken, grillige lijnen en ingrepen tijdens het werkproces, zoals overschilderingen en wegvegen. De doeken worden daarmee getuigenissen van hun eigen ontstaansproces.

|