‘Marcelle fait une petite danse sur un air populaire.’ — eric vande Pitte

zo 04 - zo 25.09.2016

DOK Gent

Gedurende het zomerseizoen van DOK (de tijdelijke invulling en 'werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvres' aan de oude dokken in Gent) geeftf BLANCO voor het tweede jaar op rij als DOKbewoner maandelijks drie ramen aan de waterkant op DOK als canvas aan een andere kunstenaar. BLANCO biedt een venster op het werk van de bij NUCLEO residerende kunstenaars, als ruimte voor experiment, reflectie en presentatie.


Invulling september: eric vande Pitte — BE 1950
„Marcelle fait une petite danse sur un air populaire.”
3 digital prints on canvas, 2016


Het oeuvre van eric vande Pitte refereert aan zijn kindertijd.

Als ( onzeker en angstig ) kind ontdekte hij de rust en de schoonheid van de beeldende kunst in de Kunstafdeling van de plaatselijke bibliotheek. Kunstboeken waren in de jaren `50 vooral Franstalig, een taal die hij als kind nog niet begreep. Hij veronderstelde dat het Frans de taal van de kunst was. Hij was een zeer enthousiaste leerling tijdens de lessen Frans.

Het leerboekje Frans was op elke bladzijde mooi geïllustreerd.
Met de eenvoudige zinnetjes en de tekeningen van de dagelijkse belevenissen van de jongen Paul en het meisje Marcelle leerde hij de taal. Later als kunstenaar leek het hem dan ook evident om Franstalige titels aan zijn werken te geven.

Uiteraard is zijn kindertijd al lang voorbij. Dat laat hij expliciet zien met het gebruik van papier dat verkleurd is, dat sporen van de tijd toont. Het papier waarop getekend wordt, laat hij dagen of soms weken in zijn tuin „rijpen”, tot het verkleurt door regen en bladeren.

eric vande Pitte neemt als kunstenaar geen enkele maatschappelijke positie in. Hij toont zijn kinderlijke angsten en onzekerheden maar vooral zijn grote verwondering voor de wereld in de jaren 50-60, waarin optimisme en enthousiasme hoogtij vierden. Voor iedereen was een mooie toekomst weggelegd, eindeloos. Een bezoek als 8-jarige aan de expo 58 was een hoogtepunt.

De kunstenaar tekent met één soort potlood, een indigoblauw.
Zijn tekenstijl is verwant aan het enthousiaste gekrabbel van een kindertekening.

De werken kan je bekijken als teruggevonden documenten uit de kindertijd. Ze worden opengevouwen ( letterlijk ), gefixeerd en opgehangen of ingekaderd.

eric vande Pitte signeert met PITTE, zijn roepnaam als kind.

www.eric-vandepitte.be

*

DOK
Splitsing Koopvaardijlaan – Afrikalaan
9000 Gent
|