Panem et circenses

vr 20 - zo 22.01.2017

BLANCO - Coupure Rechts 308 - 9000 Gent



Opening: Vrijdag 20 januari — 18h
Zaterdag 21 januari — van 15h tot 18h
Finissage: Zondag 22 januari — van 18h tot 22uur met concert van Romolo (https://soundcloud.com/romolosongs) & taart enzo.


* Bart Spitaels, Klaas Rommelaere & Chiara Lammens

www.bartspitaels.com
www.klaasrommelaere.tumblr.com
www.chiaralammens.tumblr.com

*

BART SPITAELS

Zijn tekeningen willen zijn zoals kinderpoëzie of het lichte vers: binnen een zeer ritmisch keurslijf met eenvoudige woorden/beelden grote thema's aankaarten als leven, liefde, dood... Hij maakt gebruik van archetypes en werkt deze uit in een lijnenspel dat doet denken aan glasramen, romaanse kunst, folklore kunst en art nouveau illustraties. Deze strenge ritmische lijnen worden benadrukt door de afwezigheid van dieptewerking en de horror vacui waarin deze beelden zijn gewrongen.

KLAAS ROMMELAERE

Klaas studeerde in 2012 af aan de afdeling Mode van het KASK in Gent waarna hij stage liep bij onder meer Henrik Vibskov in Kopenhagen en Raf Simons in Antwerpen. Uit die inspirerende samenwerkingen leerde hij dat het mogelijk is om met textiel kunst te creëren, iets dat de mode overstijgt en een breder publiek kan bereiken. Net als zijn leermeesters heeft Klaas de gave om een eigen realiteit te creëren. Een wereld in de wereld, die veel verder reikt dan praktische mode.
In zijn beeldend werk maakt Klaas gebruik van traditionele technieken die hij zich de voorbije jaren eigen maakte. Hij werkt aan een persoonlijk oeuvre waarin handwerk, textiel en prints verwerkt worden tot maskers, tapijten, vlaggen en installaties die stuk voor stuk zijn sprekende signatuur dragen. De inspiratie voor zijn beeldtaal haalt de kunstenaar voornamelijk uit etnische kostuums, culturen, films en tv-series. Hoewel hij misschien wel refereert naar het bronmateriaal, doorstikt hij zijn werken met persoonlijke ervaringen en voegt hij er zijn eigen esthetische waarden aan toe.
Klaas werkt samen met een vijftiental senioren uit Merksem om zijn werk te realiseren. Er is een wisselwerking van ideeën over technieken en uitvoering.

CHIARA LAMMENS!

De Driften en Drijfveren van de mens.
Chiara maakt van grote klassieke onderwerpen als Oorlog & Vrede en Wellust & Verderf een ratatouille, een geüpdate versie. Hoe leven de grote thema’s uit de kunstgeschiedenis verder? De Science Fiction van eeuwen geleden worden gevat in het nu en de toekomst.
Gladiatorengevechten worden ontward in Tv-programma’s: Temptation Island, Naked Dating, Romance in de Rimboe.
Chiara’s werken zijn kleurrijk en verhalend figuratief. Een enkel werk is meestal een onderdeel van een reeks. Ze werkt minutieus met zorgvuldig gemengde gouache kleuren.
Mocht ze ooit een cupolo ontwerpen dan zou ze allemaal mensen en dingen in het donker rond laten vliegen: een ruimte/ space ship dat als een pudding rond jou vliegt.
Bergen geld liggen op haar te wachten. Een hedendaagse Delacroix!
Een greep uit Chiara’s iconografie: Bruin-donkergroen konijn met eng blauwe -fuchsia pruimen. Kasteel met een bliksemschicht. Pompoenen. Afgehakte handen. Zwaluw in witte plastiek met groene strepen. Blauwe circustent met drie vrouwen die muntthee drinken en dromen van dromedarissen. Hoeraslinger. Bloedende man met fles wijn. Een knielende vrouw en een orgastische vrouw. Een salamiachtig personage in een blauw apocalyptisch landschap. De aartsvader met schatkist. Parelmoeren, zalmroze gelakte Pekingeend. Lila achtige soep met groene bladeren.

|