Open Ateliers #05

photo: Emilie Lauwers

fri 22 - sat 23.09.2006

Open atelierdagen brengen in binnen- en buitenland steevast een ruim publiek op de been. Het kunstenaarsatelier spreekt immers tot de verbeelding als een mysterieus oord van bewuste afzondering, artistieke schepping en ongebreidelde creativiteit. 
De realiteit? Die valt te ontdekken op vrijdag 22 en zaterdag 23 september tussen 18u en 24u. Gent maakt zich dan op voor de vijfde editie van de open atelierdagen. 
Niet alleen gevestigde waarden, maar ook aanstormend kunstenaarstalent gunnen ons een informeel kijkje in de interne keuken. Jonge kunstenaars krijgen zo de kans hun work in progress te tonen aan een divers publiek. Fervente kunstliefhebbers, wijkbewoners, kunststudenten en toeristen: ze krijgen allemaal een fiets en stadsplan in de hand geduwd.
In de 60 deelnemende ateliers zijn naast schilderkunst, beeldhouwkunst, installatie en fotografie ook film, mode, popmuziek en grafische vorming vertegenwoordigd. Er staan bovendien een aantal locaties met kunst in de publieke ruimte op het plan aangeduid.

De Nachten zijn – je hoort het goed - volledig gratis! In het meetingpoint kan je het onnavolgbare stadsplan van NUCLEO vzw ophalen met de verschillende locaties erop aangeduid Wie vervoer nodig heeft krijgt hier eveneens een gratis fiets ter beschikking. Je kunt natuurlijk ook de pendelbus nemen om vlot de verst gelegen locaties te bereiken. Check het uurrooster ter plaatse.

Het meetingpoint is zonder twijfel het kloppend hart van de nachten. Je kunt er informatie inwinnen, fietsen ophalen, napraten, iets drinken of je laten meesleuren in het grote slotfeest van de nachten op zaterdag. Dit jaar bestaat NUCLEO 5 jaar en dat wordt gevierd met een nu al legendarisch feest met DJ en VJ Sergio Lasco (FR) en resident DJ Ringo!

Eens en route kunnen bezoekers heel wat randactiviteiten meepikken.
In de Gustaaf Callierschool presenteert NUCLEO vzw het project Moscou-Bernadette. Je kan er ook even op adem komen en iets drinken in de bar van Multatulitheater.
X=10c vzw neemt deel aan de Nachten met het toonmoment van Labo#2.
In Croxhapox kan je BRAINBOX bezoeken: een estafette-groepsproject dat loopt van september tot december 2006 met Anton Cotteleer, Stijn Van Dorpe, Nicolas Leus, Thomas Bogaert, Carlo Mistiaen en Evert Defrancq. Neem ook even tijd voor het solo-project van Norma Markley (US).
Artcinema OFF OFF is in de gebouwen van NUCLEO gehuisvest. Er loopt een tentoonstelling met werk van Luc Faes. Het filmprogramma tijdens de Nachten bestaat uit een selectie uit de afstudeerprojecten van studenten van K.A.S.K, samengesteld door Dany Deprez. Ook hier kun je terecht voor een drankje.
Aanloophuis Poco Loco toont dan weer een videoprojectie en beeldend werk uit het wekelijkse schildersatelier onder leiding van het W.I.J. collectief.
Voor de kinderen tenslotte organiseren we een aantal niet te missen rondleidingen. Na een bezoek aan een aantal ateliers gaan ze zelf aan de slag in het kleiatelier van Colpaert. Vooraf inschrijven doe je bij NUCLEO vzw. Er zijn dagelijks twee sessies: een eerste groep vertrekt om 18u en voor jonge nachtraven is er een tweede sessie om 21u. 

Deelnemende kunstenaars:
Priscilla BistoenEls BorghartDirk BraeckmanBranttHedwig Brouckaert, Xavier Catry, Mario Cauwels, Véronique Clarysse, Stijn Cole, Wouter CoxSaar De BuysereMarc De ClercqHugo De LeenerPieter Degand, Maria Degrève, Dany Deprez, Sien Descheemaeker, Stephanie GildemynMira HeijaCecilia Jaime, Emilie Lauwers, Stéphanie LeblonLieven LeursMaaike LeynMaatSophie MartensKristof Meers, Ilse Monkerhey, Gunther MoriauSofie MullerDiederick Nuyttens, Tinka Pittoors, Annabelle Poncelet, Peter Puype, Els Robberechts en Aravinda RodenburgJessie SchietecatteGuy SlabbinckEls Soetaert, Mathias Spriet, Steven Strynckxs, Hilde Van Canneyt, Wim Van GothaHans Van Hoorebeeke, Nathalie Van Meenen, Tom Van Nuffel, Bernadette Vandecatsije, Roos Vandekerckhove, Carole VanderlindenNathalie Vanheule, Anne Vanoutryve, Leen Vantichelen, Robin Vermeersch, Karen Vermeren, W.I.J. (Wouter Van de Voorde, Ibe Ryde en Jon Waterschoot) en Karel Wouters.

Deelnemende organisaties:
Artcinema OFF OFF,ColpaertCroxhapox, Dienst Kunsten van de Stad Gent (kunst in de publieke ruimte), KunstArbeiders GezelschapMultatuliteaterAanloophuis Poco Locovzw Repetitieruimtes en X=10c.

Meetingpoint:
Bijlokekaai 6, 9000 Gent (ingang via Bijlokekaai, cf. Bluenote)

Info:  info@nucleo.be - 09 329 50 52
Download hier de perstekst.

Met de steun van:
Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Operastudio, Colpaert-Ceramic, Hanssens-Hout en Declerck NV

|