Open Ateliers #04

foto's: Emilie Lauwers

Open Atelierdag 4 was net zoals de voorgaande edities een samenwerkingsproject tussen verschillende actoren. NUCLEO vzw sleutelde samen met vzw kunstLAB en Use-it aan de kern van dit project: het uittekenen van een stadsplan met ateliers van Gentse kunstenaars uit verschillende disciplines.
Daarnaast werden enkele randactiviteiten georganiseerd die het opzet en het bereik van de Open Atelierdag 4 verbreedden. Twee tentoonstellingen en een filmavond zorgden voor een evenementieel karakter.

De 26 te bezichtigen ateliers zijn ingebed in het stedelijke weefsel van woonhuizen, winkels en cafés. Omdat niet alle locaties pal in het centrum liggen, werden gratis fietsen en tandems ter beschikking gesteld: zonder twijfel het ideale vervoermiddel voor dit initiatief. Wie met de auto een route aanvatte, vertrok het best op de meest ‘afgelegen’ locatie. Te voet werd het een ren tegen de tijd want om 19u sloten de ateliers hun deuren.

Deelnemende kunstenaars:
Priscilla Bistoen, Xavier Catry, Mario Cauwels, Véronique Clarysse, Edmond Cocquyt, Willem Cole, Wouter CoxSaar De Buysere en Sarah Eyckerman,  Marc De Clerq, Maria Degrève, Frank DepoorterDany Deprez, Pascal Ghyssaert, Stephanie Gildemyn, Mira Heija, Cecilia JaimeKunst(h()rt VZWStéphanie LeblonMaatGunther MoriauDiederick Nuyttens, Sabine Oosterlynck, Lucie RenneboogEls Soetaert, Philippe José Tonnard, Wim Van GothaLiesbeth Van Lancker, Roos Vandekerckhove, Jon Waterschoot en Ibe Ryde.

De eerste tentoonstelling is 11/5 kamer door Frank Depoorter, kunstenaar in residentie bij NUCLEO vzw. De ruimte die als basis en draagvlak voor de tentoonstelling diende, is een onderdeel van het Begga Convent in het O.L.V. Ter Hoye Begijnhof, waar NUCLEO ook ateliers heeft ondergebracht. De ruimte die zich op de eerste verdieping bevindt werd oorspronkelijk gebruikt als slaapvertrek voor Begijnen. Er zijn twaalf kamers met die op een centrale gang uitgeven. Het is de atmosfeer en de geschiedenis van deze plek die van de locatie meer dan gewoon maar een locatie maakt.
Het getoonde werk is vertrokken vanuit een beeld van historiek en moment, afwezigheid en aanwezigheid. Het in beeld brengen van het gevoel van een gemis, het weergeven van een verder verlangen. Een gevoel dat versterkt werd door de ruimte en alles wat eraan vooraf gaat.

“Het Proces” is een project voor beeldende kunstenaars dat gedurende twee maanden plaatsvond in een aantal klaslokalen van lagere school Crombeen te Gent. Het initiatief ging uit van het keuzeatelier De Taalstroom met de medewerking van het atelier Beeldhouwkunst van het Sint-Lucas. Tijdens de Open Atelierdag werd hier een toonmoment voorzien.
Het Crombeenproject “Het Proces” wil nagaan hoe de zin voor het veranderlijke en procesmatige leeft bij jonge kunstenaars. Gedurende twee maanden werkten een zestiental kunstenaars, geselecteerd door een groep docenten en studenten van Sint-Lucas, ieder in hun klaslokaal dat zolang atelier werd. Hierbij staat het maakproces centraal en niet de vraag naar een afgewerkt eindresultaat. Aan het publiek werd de gelegenheid geboden om op een drietal kijkmomenten, gespreid over die twee maanden, de veranderingen en de evolutie van het werk te aanschouwen. Bovendien werd in één van de klaslokalen een documentatiecentrum voorzien waar het publiek, aan de hand van foto’s en videobeelden, de verschillende fasen kan volgen.

Artcinema OFF OFF bracht tenslotte een videoprogramma.
Overdag (12-19u) werd de video Maxell (1990) van Jonathan Horowitz (1966, New York) vertoond. Deze video is een statement tegen de videokunst als instituut. Deze anti-videokunst gebruikt de videokunst als icoon. De kijker ziet enkel het gerecycleerde beeld “maxell”, dat non stop zichtbaar blijft op het scherm. Zo valt het beeld buiten het verwachtingspatroon van van de kijker, het is geen afgewerkt product.
Om 20u volgde op zaterdag de première van Gent cultuurstad (2005) van Svend Thomsen. Deze screening werd zondagavond herhaald. Het gaat om een video van de Deense documentarist Svend Thomsen, die sinds enkele jaren in Gent verblijft. Thomsen is een documentair cineast van cultuur, die de hedendaagse kunst op de voet volgt. Vanuit een artistieke context biedt hij een andere kijk op het Gentse culturele leven. Hij observeert en registreert met zijn noordelijke blik de cultuur van de lage landen.

Tenslotte heeft Svend Thomsen van het hele gebeuren een documentaire gemaakt, die op vrijdag 3 februari 2006 om 20.30u in Artcinema OFF OFF zal worden voorgesteld.

In samenwerking met Stad GentProvincie Oost-VlaanderenSint Lucas Beeldende Kunst, Basisschool Crombeen, Artcinema OFF OFF en Use-It

|

Roos Vandekerckhove

Roos Vandekerckhove

Philippe José Tonnard

Philippe José Tonnard

Philippe José Tonnard

Pascale Ghyssaert

Pascale Ghyssaert

Pascale Ghyssaert

Mira Heija

Cecilia Jaime

Cecilia Jaime

Xavier Catry

Xavier Catry

Wouter Cox

Wouter Cox

Wouter Cox

Wim Van Gotha

Wim Van Gotha

Wim de Maat

Wim de Maat

Véronique Clarysse

Véronique Clarysse

Stephanie Gildemyn

Stephanie Gildemyn

Stephanie Gildemyn

Atelier Priscilla Bistoen

Atelier Priscilla Bistoen

Mario Cauwels

Mario Cauwels

Marc De Clerq

Marc De Clerq

Lucie Renneboog

Liesbeth Van Lancker

Liesbeth Van Lancker

Stéphanie Leblon

Stéphanie Leblon

Kunst(h)art vzw

Kunst(h)art vzw

Kunst(h)art vzw

Jon Waterschoot en Ibe Ryde

Jon Waterschoot en Ibe Ryde

Gunther Moriau

Gunther Moriau

Frank Depoorter

Frank Depoorter

Els Soetaert

Els Soetaert

Els Soetaert

Diederick Nuyttens

Diederick Nuyttens

Diederick Nuyttens

Dany Deprez

Dany Deprez

Dany Deprez

Tentoonstelling 11/5 kamer Frank Depoorter

Tentoonstelling 11/5 kamer Frank Depoorter

Tentoonstelling 11/5 kamer Frank Depoorter