De derde editie van de Open Atelierdag was net zoals de voorgaande een samenwerkingsproject tussen verschillende actoren. NUCLEO vzw sleutelde samen met vzw kunstLAB en Use-it aan de kern van dit project: het uitstippelen van diverse parcours langs de ateliers van Gentse kunstenaars uit verschillende disciplines.
Daarnaast werden diverse randactiviteiten georganiseerd die de opzet en het bereik van de atelierdag verbreedden. Een tentoonstelling, een muzikale happening en een filmavond zorgden voor een evenement-karakter.
De 35 te bezichtigen ateliers zijn ingebed in het stedelijke weefsel van woonhuizen, winkels en cafés. Omdat niet alle locaties pal in het centrum lagen, werden gratis fietsen ter beschikking gesteld: zonder twijfel het ideale vervoermiddel voor dit initiatief. Wie met de auto een route aanvatte, vertrok het best op de meest ‘afgelegen’ locatie. Te voet werd het een ren tegen de tijd want om 18u sloten de ateliers hun deuren.
Deelnemende kunstenaars: Pieter Bauwen, Thomas Byttebier, Mario Cauwels, Wouter Cox, Willy De Backere, Saar De Buysere, Marc De Clerq, Maria Degrève, Hans Dekeyser, Emmanuel Depoorter, Frank Depoorter, Dany Deprez, Steve Desmet, Stephanie Gildemyn, Jurgen Gregoir, Cecilia Jaime, Edwin Koster, Kunst-h-art ateliers, Stéphanie Leblon, Maaike Leyn, MaRf, Sofie Muller, David Neirings, Linda Persoone, Els Soetaert, Nina Stoupina, Philippe Tonnard, Wim Van Gotha, Liesbeth Van Lancker, Roos Vandekerckhove, Bram Vandeveire, Maud Vande Veire en Peter Waterschoot.
Alle parcours deden de Leopoldskazerne aan en pikten dus meteen de tentoonstelling Leopold mee. In de nabije toekomst wil NUCLEO vzw in de Leopoldskazerne werkruimtes voor kunstenaars inrichten.
Het muzikale gedeelte van de Open Atelierdag 3 was in handen van KaG. Hun programma onderstreepte het feestelijke en multidisciplinaire karakter van het evenement.
In de Leopoldskazerne bracht KaG de Happening Cage Re-visited, Indeterminacy (2de versie) met werken van John Cage, Gehard Stäbler, Cathy Berberian, Yoko Ono, Dirk Veulemans en Cornelius Cardew. Deze mozaïek met werken van de belangrijkste componisten van het conceptualisme gaf een overzicht van bijna 50 jaar happenings èn van de relaties tussen plastische kunsten, muziek en theater.
Alvaro Guimaraes componeerde in opdracht van Nucleo vzw het werk Obsessieve verhalen 1, versie 4. Het werk werd in het Meetingpoint gecreëerd. Hiervoor deed Kag een beroep op jonge muzikanten uit Berlijn en Keulen. Verder werden werken van Paulo Alvares en Dirk Veulemans uitgevoerd.
Uitvoerders: Chistina Sachet, Ann Deprest, Benoît Deleersnijder, Pieter Stas, Dirk Veulemans, Paulo Alvares, Alvaro Guimaraes en Ensemble für Improvisation und Aleatorische Musik der Hochschule für Musik Köln : Mazao Tanibe, Gabriel Insuasti, Daniel Manrique, Ligia Liberatori, Marc Müller, Jong Suk Park, Yael Barolsky en Simon Rummel.
Artcinema OFF OFF bracht tenslotte het marathonprogramma ‘Kunstenaars aan het werk / Artists at Work’. Er werden fragmenten getoond uit kunstdocumentaires (Picasso, Pollock, Richter, Beuys e.a.), docu-drama’s over reële kunstenaars (Basquiat, Kahlo, Van Gogh e.a.) en films over fictieve kunstenaars (‘New York Stories van Martin Scorsese, La Belle Noiseuse van Jacques Rivette e.a.). Het programma was een onderzoek naar de perceptie van de kunstenaar als maatschappelijk fenomeen en belicht zowel de romantische benadering als de meer journalistieke.
In samenwerking met: vzw kunstLAB, Use-it, Sint-Lucas, KaG, Artcinema OFF OFF, Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap