Vorig jaar in Gdańsk

vr 01 - zo 17.04.2016

Coupure Rechts 308 - 9000 Gent

Line Boogaerts, Frank Depoorter, Lore Rabaut en Els Viaene in dialoog met Oscar van den Boogaard.

Kunstenaars Line Boogaerts, Frank Depoorter, Lore Rabaut en Els Viaene deden in het voorjaar van 2015 een residentie in Gdańsk, Polen. Een jaar later kwamen de kunstenaars voor één week samen in de tentoonstellingsruimte in de oude Veeartsenijschool en deelden hun herinneringen aan Gdańsk, in dialoog met schrijver Oscar van den Boogaard.

De week startte met materiaal dat de kunstenaars meenamen uit Gdańsk, en met een grote tafel. Ook was er een typemachine, waarmee herinneringen en dialogen werden vastgelegd. De kunstenaars ‘adopteerden’ herinneringen van elkaar, en maakten een vertaling in beeld en geluid. Gedurende de week passeerden een aantal gasten, waaronder Bart Verschaffel en de Pools-Vlaamse filosofe en schrijfster Alicja Gescinska. Het resultaat van een week samen werken, praten en reageren op elkaar werd één week later gepresenteerd voor publiek. Het printcollectief Topo Copy dook mee in het proces, verzamelde tijdens de werkweek materiaal en maakte er op één week tijd een publicatie van.

*

In 2015 was NUCLEO betrokken bij de organisatie van de ‘Vlaamse Week in Gdańsk’. In dit kader brachten verschillende kunstenaars een werkperiode door in Gdańsk; een tentoonstelling van hun werk vond plaats in kunstencentrum Łaźnia. VORIG JAAR IN GDAŃSK komt voort uit de vraag aan de kunstenaars om terug te blikken op hun residentie. NUCLEO onderzoekt met dit project wat de impact van een residentie is op de kun- stenaar als persoon, op diens artistieke praktijk, en hoe zo’n ervaring voort resoneert in de verdere ontwikkeling van het werk.

Met dank aan Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en SMartBe Vlaanderen.
Foto's: Eveliene Deraedt.

|