SOLO #1 — D.D. Trans

za 19 - zo 20.08.2017

SOLO kapel Machelen-aan-de-Leie

♣ Residentie juli / aug — D.D.Trans
Presentatie: 19 & 20 augustus, 11-17 uur
www.ddtrans-art.be

Tijdens het weekend van 19 en 20 augustus toonde D.D. Trans het resultaat van de 1e residentie in SOLO. Op zondag 20 augustus om 11 uur lazen dichters Herman Leenders, Paul Demets en Guido van Heulendonk voor uit teksten die tot stand kwamen na een ontmoeting met het werk van D.D. Trans.

Centraal in de kapel liet de kunstenaar een groot wit platform bouwen, een museale sokkel voor een aantal bestaande en nieuwe objecten, dat een sterk contrast vormde met de ruwe staat van de kapel. Zoals in eerdere residenties die D.D. Trans ondernam, bood de specificiteit van de ruimte inspiratie voor een serie nieuwe ingrepen. Zwarte verfschilfers die ooit de kapelramen blindeerden transformeerden tot vleermuisjes aan het plafond van de slaapkamer; de zware houten kapeldeur werd van 2 koperen kijkgaten voorzien, gelijkend op trouwringen. Een toetsenbord werd een werk met het woord ‘zonder titel’ erin verstopt en een sculptuur die van verre aandoet als een tandwiel van zwaar metaal bleek gemaakt te zijn van een duister zwart keukenpapier. Dichters Herman Leenders en Guido van Heulendonck plaatsten beiden een tekst op de wanden van het voormalige altaar, ook terug te vinden in de catalogus waarin D.D. Trans het gerealiseerde werk samenbracht.

*


SOLO zomerresidentie is een tijdelijk residentieprogramma in een voormalige Mariakapel, naast het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. Het project is een samenwerking tussen atelierorganisaties NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen en Cas-co uit Leuven, in alliantie met het Roger Raveelmuseum.

Na een open call selecteerde een onafhankelijke jury de kunstenaars D.D.Trans, Wannes Goetschalckx en Steven Baelen. Zij werken deze zomer elk een vijftal weken in Machelen-aan-de-Leie en verblijven in een bijzondere module in de kapel, ontworpen en gebouwd door architect / kunstenaar Olivier Goethals. De residenties worden steeds afgesloten met een publiek moment.

_

SOLO zomerresidentie wordt mogelijk gemaakt door:
intercommunale VENECO, Roger Raveelmuseum, Gemeente Zulte, provincie Oost-Vlaanderen, Stad Antwerpen, provincie Vlaams-Brabant


|