lancering SOLO zomerresidentie

zo 02.07.2017

kapel Machelen-aan-de-Leie

SOLO zomerresidentie is een tijdelijk residentieprogramma in een voormalige Mariakapel, naast het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. Het project is een samenwerking tussen atelierorganisaties NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen en Cas-co uit Leuven, in alliantie met het Roger Raveelmuseum.

Na een open call selecteerde een onafhankelijke jury de kunstenaars D.D.Trans, Wannes Goetschalckx en Steven Baelen. Zij werken deze zomer een vijftal weken in Machelen-aan-de-Leie en verblijven in een bijzondere module in de kapel, ontworpen en gebouwd door architect / kunstenaar Olivier Goethals. De residenties worden steeds afgesloten met een publiek moment.

SOLO zomerresidentie,
Petegemstraat/Leihoekstraat, Machelen-aan de-Leie

PROGRAMMA 2017

° zondag 2 juli, 12.30
lancering SOLO zomerresidentie

° residentie juli/aug: D.D. Trans
open: 19 & 20 augustus, 11-17 uur

° residentie aug/sep: Wannes Goetschalckx
open: 23 & 24 september, 11-17 uur

° residentie sep/okt: Steven Baelen
open: 21 & 22 oktober, 11-17 uur

 

OVER DE KAPEL

Een groot raam in de verste uithoek van het Raveelmuseum biedt uitzicht op een kapel. Het aanpalende klooster werd in de voorbije jaren afgebroken en maakte plaats voor een nieuwbouwproject. De kapel bleef behouden en werd aangekocht door intercommunale VENECO, met het oog op herontwikkeling en verkoop. Door de samenwerking met de atelierorganisaties wordt de kapel nu voor minimaal 2 jaar ter beschikking gesteld als werk- en verblijfplaats voor kunstenaars. VENECO investeerde in een basisrenovatie om de plek gebruiksklaar te maken: sanitair en voorzieningen werden opnieuw aangelegd en er werd een verblijfsmodule gerealiseerd.

 

SAMENWERKING ATELIERORGANISATIES

Het is de eerste keer dat Vlaamse atelierorganisaties een gezamenlijke project opstarten rond de professionele ondersteuning van beeldend kunstenaars. De gezamenlijke residentie in Machelen is een casestudy voor een structurele samenwerking. Zo kunnen we met gebundelde krachten ingaan op vragen uit een regio ruimer dan het stedelijke werkingsgebied en op kansen van bijvoorbeeld tijdelijke leegstand in landelijke gebieden.

Voor het programma van 2018 wordt de samenwerking uitgebreid met andere atelierorganisaties en volgt in het najaar een nieuwe open call.

*

SOLO zomerresidentie wordt mogelijk gemaakt door:
intercommunale VENECO, Roger Raveelmuseum, Gemeente Zulte, provincie Oost-Vlaanderen, Stad Antwerpen, provincie Vlaams-Brabant

*

Pers

- HLN 08-03-2017 > hln.be/regio/zulte/binnenkort-kunstenaars-in-kapel~a49f1db7
- AVS 02-07-17: avs.be/avsnews/kunstenaars-logeren-en-werken-in-kloosterkapel
- Radio Tequila 2 juli 2017 radiotequila.be/userfiles/playlist/uptodate_20170702.doc
- Het Laatste Nieuws 03-07-17: hln.be/regio/zulte/kunstenaars-zetten-kapel-in-de-kijker~ada198ae

 

 

|

© Michiel De Cleene

© Michiel De Cleene

© Michiel De Cleene

© Michiel De Cleene

© Michiel De Cleene

© Michiel De Cleene

foto: Frederik Bracke

foto: Frederik Bracke

foto: Frederik Bracke

foto: Frederik Bracke

foto: Frederik Bracke