Huiskamervoorstellingen van Koen Broucke in Moscou - Braaklanden

Première in het S.M.A.K. op vrijdag 25 september om 20u.

foto's: Koen Broucke

vr 25.09.2009

“Oh! Wat is het koud onder dit duister loof! Men is bevreesd van zich zelven! Dit komt omdat men zo klein tegen eene zoo grote natuur is! Ook, welke majesteit waar men zich keere of wende!”

“In het midden van de winter, op 5 januari 1834 scheepte Louis Van Houtte te Antwerpen in met als bestemming Rio de Janeiro. Dit is nog de tijd van de majestueuze driemasters en waarin de overtocht vier maanden duurde! Zijn vrouw was jong en plots overleden en een andere zin - dacht hij - kon hij zijn leven niet geven. Alleen in het gezelschap van een 'kleine neger, zijnen trouwen Domingo' een hond en twee muilezels trok hij diep de Braziliaanse bergen in op zoek naar zeldzame orchideeën. Koperen en blauwgroene avondhemels, magistrale vergezichten vanuit de hangmatten, zwermen muggen en wreed ongedierte, pistolen en een tweeloop bij de hand ...”

In de huiskamervoorstelling "Moscou/Braaklanden” laat Pieter Genard twee verhalen door elkaar lopen: het avontuurlijke expeditieverhaal van Louis Van Houtte in het midden van de negentiende eeuw en het rondzwerven van Koen Broucke 172 jaar later op de braakvelden van Moscou in het kader van het project Moscou-Bernadette, een samenwerking tussen S.M.A.K., de dienst kunsten van de stad Gent en vzw NUCLEO. Hij begeleidt zichzelf hierbij op een snarentrommel, staande in het schijnsel van geprojecteerde tekeningen van de Braziliaanse heuvels en braaklanden van Moscou. In deze sfeer wordt het publiek uitgenodigd tot het eenvoudige epicurische geluk van een nacht onder de sterrenhemel in het regenwoud of van een mooie zomernamiddag kuieren in de ingesloten natuur van braaklanden.

Setting voor dit hele gebeuren zijn de wisselende huiskamers van bewoners in de wijk Moscou. Genard en Broucke brengen er een heel nieuwe wereld binnen in de intieme huiselijkheid van de bewoners en hun vrienden, buren en familie... Dit zijn geen publieke voorstellingen. Uitzondering op de regel is echter de première op vrijdag 25 september die in het S.M.A.K. zelf doorgaat. Hierop bent u van harte uitgenodigd. Het is een unieke kans om deze voorstelling live te mogen meemaken, zonder huiselijke warmte uit Moscou ... maar met de Floraliënhal in de achtergrond.


Spel: Pieter Genard
Tekst en beeld: Koen Broucke
Spelcoach: Luk Nys

|