Krijtlijnen - Bart Lodewijks

De Nederlandse kunstenaar Bart Lodewijks (°1972) bezocht Moscou voor het eerst in 2006. Na dit bezoek en een paar maanden werken in Moscou vertrok hij op residentie naar Curaçao. Daarna werkte hij een jaar lang in Moscou.

foto's: Bart Lodewijks

do 01.11.2007 - zo 01.11.2009

Moscou

Bart maakte een reeks krijttekeningen op blinde muren in de buurt. Toen hij ook op (en in) huizen wilde tekenen, sprak hij buurtbewoners aan om toestemming te vragen. Als buitenlander, als kunstenaar, als vreemde in Moscou mat hij zich beetje bij beetje een plaats aan in de buurt.

Het werken op straat lokt kleine ontmoetingen uit en laat veel ruimte tot interpretatie en inititatief van de buurtbewoners. Zo hebben de kinderen van de Sportschool de tekening van Bart Lodewijks op de blinde muur (in de St-Genoisstraat) met gekleurd krijt overtekend, nadat regen en wind de krijtlijnen had weggeveegd.  

Langzaam is Bart deel geworden van Moscou. Hij is uiteindelijk ook in Gent komen wonen, van waaruit hij dagelijks met de fiets naar Moscou trok en waar zijn tweede dochter is geboren.

Bart Lodewijks is hiermee één van de kunstenaars geworden voor wie Moscou-Bernadette echt van grote betekenis is geworden voor zijn werk. Voor wie de invloed van zijn aanwezigheid in Moscou op de verdere ontwikkeling van zijn werk niet meer te wissen is. Voor wie de ontmoetingen in de buurt en zijn krijttekeningen op en in de huizen van Moscou ook voor een aantal inwoners en voor hemzelf deel zijn gaan uitmaken van het leven. 

www.hanstheys.be
www.romapublications.be
www.galeriezink.de

|

© Bart Lodewijks