Braambessenshow - Koen Broucke

vr 17.08.2007

Vrijdag. Midden augustus. Ondanks de sombere weersvoorspellingen is het droog en net warm genoeg om zonder jassen de straat op te gaan. Perfect plukweer.
Koen B besloot maanden geleden al om voor MB een aantal ecologisch-artistieke infiltrages op touw te zetten, waarbij hij het voor handen zijnde groen in Moscou als basismateriaal zou gebruiken.
De Braambessenshow, die vandaag plaats zal vinden, kan gelden als een openingsact. Koen wil minimaal beginnen, met een popje. Dat zal tegen vier uur netjes worden uitgekleed en volgeprikt met rijpe braambessen, zwart en gezwollen, blinkend en sappig. Het postuurtje zal op het aanvangsuur officieel ingehuldigd worden. Het moet iets weg hebben van een heiligenbeeldje, daarom noemden we het tijdens de voorbereidingen Santa Brama, of De Heilige Bramelia, maar tevreden zijn we er nog niet over.

Tien uur. Koen wordt geïnterviewd door iemand en dat wordt uitgezonden op Klara. Ondertussen wordt hij door Pierre van het Sint-Pieterstation naar Moscou gebracht, meer bepaald naar het senioren clubhuis.
Daarachter ligt nog steeds de oude weverij verborgen, een eeuwigheid geleden uit de grond gestampt door (…) De Porre.
Nu ligt alles er verkommerd bij. Een hekken dat niet dicht kan. Een waarschuwingsbord voor argeloze voorbijbangers: opgelet, instortingsgevaar. Ontelbare gebroken ramen. Ingezakte daken. Verroeste stangen, hier en daar vlijmscherp.
Een van de open ruimtes, die enkel overdekt is door een lek dak tussen twee loodsen, dient duidelijk al een paar jaar als opslagruimte voor afgedankte carnavalswagens. Ze vallen meteen op. Er staan olijke reuzenpoppen op, met afgehouwen neuzen en open ruggen. Hier en daar schittert wit piepschuim, of ligt een verloren framboos in het gras, de grootte van een mensenhoofd.
Alles is overwoekerd door onkruid en welig tierend struikgewas, vooral bramen.
De kunstenaar stapt uit, kijkt rond, wil het bekraste portier dichtslaan en denkt net op tijd aan zijn achtjarige zoontje, dat is meegekomen. Marius Broucke zal zijn eerste volwaardige MB-dag meemaken.
Zijn vader inspecteert meteen de omringende bioconjuctuur, meet zuurtegraden met lakmoesstrookjes die hij in zijn achterzak bijhoudt en slaakt een zucht van verrukking. Hij maakt zijn koffers open en gaat aan de slag.
Ondertussen is Pierre al vertrokken in zijn tot omroepwagen omgebouwde
Citroën. Hij zal tot een stuk in de namiddag de wijk afrijden, langzaam en
gestaag, met de rechterhand het stuur vasthoudend, met de linkerhand een megafoon: “Inwoners van Moscou ! Hedenavond grote gratis Braambessenshow, met Koen Broucke ! Om half zes achter De Porre, helemaal gratis en voor iedereen !”

Twee uur. Iemand van het vrijwilligersequipe komt opdagen en wordt meteen aan het werk gezet. Ze is een stille genieter en benieuwd.
Koen is inmiddels begonnen met het volprikken van La Santa Brama. Eerst komt er een laag harde, groene bessen op het naakte, tere huidje van oranjeroze plastic. Dan komt er een laag roze bessen. Dan pas komen de zwartpaarse, waarvan hier en daar al belletjes opbarsten, wat de gedachte aan bloedvergieten oproept.
Drie uur. Rechts naast het hekken is een klein bosje. Daar wordt, in een
berg van braamstruiken, een loodrechte tunnel geknipt en gehakt. Op een
sokkel van natuursteen en plankenhout pronkt nu zwijgend Koen’s eerste
MB-beeltenis.

Vier uur. Er komen meer bramenplukkers een handje toesteken. Iedereen neemt een vijfliteremmertje en begint te plukken. Soms wordt er met een stoel een weg gehakt in het stekelige braamwoud. De stoel kan dan gebruikt worden om op te staan, om zo de allerhoogste, rijpste bramen te pakken te krijgen.

Vijf uur. De maaltafel wordt in gereedheid gebracht. Koen begint bramen te malen met een witte blender, giet alles in een vergiet en vangt sap op in een goed uitgespoelde kom. Kleine borrelglaasjes op voetjes worden in
koelijs ondergebracht, om straks te gebruiken.

Half zes. De volkstoestroom is minimaal maar buitengewoon enthousiast. Geen spatje regen, ondanks de weinig hoopgevende voorspellingen. De glaasjes worden ten hemel geheven. Heil, Moscou Bernadette…

 

Voor het volledige fotoverslag, klik hier

www.koenbroucke.be

 

|