Groepstentoonstelling — De Collectie

vr 04 - zo 27.12.2009

Sint Pietersnieuwstraat 21

Groepstentoonstelling met 40 bij NUCLEO residerende kunstenaars

Curated by Philippe Van Cauteren & Sjoerd Paridaen
4-27 december 2009
Sint-Pietersnieuwstraat 21 (naast Vooruit), 9000 Gent


open: 4-27 dec // ma-vr 14-19u, za-zo 11-19u
vernissage: 3 dec 20u (Gentse Museumnacht)
finissage: 27 dec 16u
gesloten op 24, 25 en 26 dec

De Collectie is het startschot van een reeks tentoontellingsprojecten. Als eerste gastcurator heeft S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren de kunstenaars uitgedaagd om op een bescheiden formaat (A4) een werk te realiseren. De curator nam in dit project een belangrijke, maar verre van traditionele rol op zich. Samen met Sjoerd Paridaen volgde hij gedurende enkele maanden het artistieke proces en greep hij actief in via atelierbezoeken en workshops. Op die manier groeide de vertrouwdheid met het oeuvre van de 42 deelnemende kunstenaars en werd in dialoog getreden over de finesses, pijnpunten en evoluties binnen hun werk.

De geformuleerde uitdaging heeft de kunstenaars ertoe aangezet zich binnen de opgelegde begrenzing van het concept A4 sterk te profileren. Zodoende gedragen de kunstenaars zich tegelijk als collectief en individu: gebonden aan de voorwaarden van De Collectie, maar ongebonden in hun creatieve invulling. Anderzijds dwingt dit hen om hun artistieke stellingname te essentialiseren en te preciseren. NUCLEO zelf toont met dit project als het ware haar ‘collectie’ kunstenaars: de NUCLEO-residenten.

Deelnemende kunstenaars:
Bardthesque, Eva-Maria Bogaert, Brantt, Xavier Catry, Mario Cauwels, Michiel Ceulers, Mario De Brabandere, Saar De Buysere, Katelijne De Corte, Wim de Maat, Ann Decaestecker, Pieter Degand, Marie-Laure Delaby, Claude Dendauw-Imbo, Frank Depoorter, Dany Deprez, Juan Duque, Kurt Duyck, Lars Ejlskov, Flo Flamme, Philip Henderickx, Roeland Huys, Cecilia Jaime, Arno Lantmeeters, Emilie Lauwers, Stéphanie Leblon, Elise Lepage, Lieven Leurs, Maaike Leyn, Gunther Moriau, Sofie Muller, Tinka Pittoors, Lore Rabaut, Rosteux, Jeremy Swinnen, Annelies Van Camp, Liesbeth Van Lancker, Han van Meegeren (Jasper Rigole), Tom Van Nuffel, Nicoline van Stapele, Carole Vanderlinden en Patrick Verlaak.

De Collectie is opgenomen in het programma van de Gentse Kunstweek. Meer informatie kan je vinden via Figures and Facts

Download hier de perstekst.

Met steun van Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en SmartBe


Naar aanleiding van de tentoonstelling De Collectie werd een publicatie uitgebracht. Deze catalogus is verkrijgbaar bij NUCLEO.

Kostprijs: 15€ + 2.95€ verzendkosten
Hoe bestellen? Schrijf het bedrag over op rekeningnummer 123-2370212-53 met de vermelding " catalogus De Collectie + uw adres".

|